2
کارشناس ارشد حقوق جزا و جرمشناسی دانشگاه علامه طباطبائی
چکیده
یکی از اختیارات مهم پلیس در نظامهای حقوقی ایران، آمریکا و انگلیس، توقف و بازرسی است. منظور از توقف و بازرسی اقدامی است که متضمن جستجو و بازرسی اشخاص، اموال و مکانها با هدف کشف جرم، ادلۀ آن و یا پیشگیری از آن صورت میگیرد. در نظامهای حقوقی انگلستان و آمریکا از ضابطۀ ظن معقول به عنوان یکی از ضوابط یاد شده است. البته در حقوق آمریکا در کنار این ضابطه، از دلیل موجه نیز یاد شده است. در حقوق ایران حکم مقام قضایی و احراز ظن قوی برای بازرسی و تفتیش اعلام گردیده است. در نظامهای حقوقی انگلستان و آمریکا تلاش شده است ضوابط یادشده به صورت عینی و ملموس تعریف گردند و حال آنکه در نظام حقوقی ایران تعریفی روشن در این زمینه وجود ندارد. تبیین ضوابط بازرسی و تفتیش به شفافیت قوانین منجر میگردد و حقوق و آزادیهای فردی تضمین میشود. در این نوشتار با رویکردی توصیفی و تحلیلی با توجه به اسناد، قوانین و رویههای مرتبط، وجوه افتراق و اشتراک نظامهای حقوقی سهگانه تبیین میشود.
کوشکی, غلامحسن و دولتخواه پاشاکی, پیمان . (1397). تبیین معیارهای قانونی توقف و بازرسیهای پلیسی در نظامهای حقوقی ایران، انگلستان و آمریکا. آموزه های حقوق کیفری, 15(15), 217-248.
MLA
کوشکی, غلامحسن , و دولتخواه پاشاکی, پیمان . "تبیین معیارهای قانونی توقف و بازرسیهای پلیسی در نظامهای حقوقی ایران، انگلستان و آمریکا", آموزه های حقوق کیفری, 15, 15, 1397, 217-248.
HARVARD
کوشکی, غلامحسن, دولتخواه پاشاکی, پیمان. (1397). 'تبیین معیارهای قانونی توقف و بازرسیهای پلیسی در نظامهای حقوقی ایران، انگلستان و آمریکا', آموزه های حقوق کیفری, 15(15), pp. 217-248.
CHICAGO
غلامحسن کوشکی و پیمان دولتخواه پاشاکی, "تبیین معیارهای قانونی توقف و بازرسیهای پلیسی در نظامهای حقوقی ایران، انگلستان و آمریکا," آموزه های حقوق کیفری, 15 15 (1397): 217-248,
VANCOUVER
کوشکی, غلامحسن, دولتخواه پاشاکی, پیمان. تبیین معیارهای قانونی توقف و بازرسیهای پلیسی در نظامهای حقوقی ایران، انگلستان و آمریکا. آموزه های حقوق کیفری, 1397; 15(15): 217-248.